Pletena ženska jakna sa bordurom zvezdica

veličina 38

 

Materijal: uzeti otpr. 300 g tamnoplave, 100 g bele, po 50 g crvene, žute i zelene jače  vunice, igle za pletenje i iglu za kukičanje vunice br. 31/2, 1 patent-zatvarač koji se razdvaja, 45 cm dužine.

Pletena zenska jakna sa bordurom zvezdica

Rebra: 2 p. pravo, 2 p. obrnuto (naizmenično).

Ravno i pravo: polazni red prave petlje, povratni red obrnute petlje.

Bordura sa zvezdicama: raditi prema uzorku za brojanje A do C ravno i pravo u norveškoj  tehnici. Neupotrebljene niti voditi stalno labavo sa poledjine rada i ukrstiti ih na ivici. Uzorak za brojanje A i C prikazuje u širini početak i kraj rada i izmedju strelica deo uzorka koji se stalno ponavlja. Obratite pažnju na tačan raspored uzorka za brojanje B u širini (objašnjenje u daljem tekstu).

Uzorak pruga: raditi prema uzorku za brojanje D ravno i pravo. Dvobojne redove raditi u norveškoj tehnici. Početi u širini sa p. ispred 1. strelice, ponavljati deo uzorka izmedju strelica, završiti sa petljama iza 2. strelice. Brojevi na uzorku za brojanje prikazuju boje praznih kockica pojedinačnih pruga (pogledajte znakovno objašnjenja).

Proba rada: 22 p. i 29 r. = 10 x 10 cm ravno i pravo. -22. p. i 26. r. = 10 x 10 cm prugastog uzorka. Bordura sa zvezdicama ima visinu od otprilike 15 cm.

Ledjni deo: plesti početak sa 82 petlje tamnoplavom vunicom i to za pojas 8 cm

24 r. rebara. Nastaviti ravno i pravo. Na početku 1. reda dodati 1 petlju = 83 petlje. Za kosinu sa strane dodavati (so obe strane) 7 puta u svakom 8. redu 1 petlju = 97 petlji. Posle 22 cm = 64 r. od pojasa počinje istovremeno izrez oko ruku i bordura sa zvezdicama. Za izreze oko ruku završavati sa obe strane u svakom 2. r. 1 put 5 p., 3 puta 2 p. = 75 petiji. Za borduru plesti prvo 7 redova prema uzorku za brojanje A. Zatim nastaviti 25 redova prema uzorku za brojanle B, a pri tome u širini početi sa petijom ispred 1. jednostavne strelice, deo uzorka raditi izmedju obe jednostavne strelice 2 puta, završiti sa petljama iza 2. jednostavne strelice. Nastaviti 8 redova prema uzorku za brojanje C i ovaj deo završiti tamnoplavom vunicom ravno i pravo. Posle 3 cm = 10 r. Od bordure završiti za ramenu kosinu sa obe strane u svakom 2. r. 3 puta 4 petlje, 2 puta 5 petlji. Preostalih 31 p. zo vratni izrez završiti odjednom.

Levi prednji deo: početi sa 42 p. tamnoplavom vunicom i plesti za pojas 8 cm = 24 r. rebara. Nastaviti dalje ravne i pravo i pri tome dodati u 1. r. 1 petlju = 43 petlje. Na desnoj ivici izvesti dodavonje za kosinu sa strane = 50 petlji i oduzimanje za izrez oko ruku u istoj visini kao na ledjnom delu = 39 petlji. Početi sa izrezom oko ruke borduru sa zvezdicama. Prvo raditi 7 redova prema uzorku za brojanje A. Zatim nastaviti 25 redova prema uzorku za brolanle B i to 1 put raditi 38 petiji od početka sve do istaknute linije posle 2. jednostruke strelice i dodati jednu ivičnu petlju. Nadalje raditi 8 redova prema uzorku za brojanje C. Zatim završiti oval deo tamnoplavom vunicom ravno i pravo i na levoj ivici završiti za vratni izrez u svakom 2. r. 1 put 7 petlji, 1 put 4 petlje, 2 puta 2 petlje i 2 puta 1 petlju. Ramena iskositi u istol visini kao na ledjnom delu.

Desni prednji deo raditi na isti način u suprotnom smeru. Kod uzorka za brolanje B početi sa 1 ivičnom petljom i plesti 38 petlji sa 1. jednostruke strelice sve do kraja.

Rukav: početi sa 46 petlji. Početak raditi tamnoplavom vunicom i dodavati za pojas 8 cm = 24 r. rebara. U poslednjem redu pojasa dodati 1 petlju = 47 petiji. Nastoviti prugastim uzorkom. U visini izvesti 2 puta svih 32 r. i 1 put 20 r. od početka sve do duple strelice. Za kosinu dodavati sa obe strane 12 puta u svakom 6. r. 1 petlju i ove petlje takodle raditi prema uzorku = 71 petlja. Posle 33 cm = 84 r, od pajasa počinje istovremeno kugla rukava i bordura sa zvezdicama. Za kugle rukava dodati sa obe strane ovako: u svakom 2. r. 1 put 4 p., 2 puta 2 p., 5 puta 1 pellja. U svokom 4.redu dodati 3 puta 1 petlju, zatim ponovo u svakom 2 r. 6 puta 1 petlju, 2 puta 2 petlje, 1 put 3 petlje. Uzorak za brojanje A i C stalno ponavljati u širini. Kod uzorka  za brojanle B obeležiti srednju petlju (označena le duplom strelicom) i odavde rasporediti uzorak na obe strane podjednako. Završiti borduru sa zvezdicama posle 6 r. ravno i pravo tamnoplavom vunicom, završiti preostalih 13 petlji.

Okovratnik: plesti početak sa 90 petlji tamnoplavom vunicom u rebrima. Za kosinu dodavati sa obe strane 8 puta u svakom 4. r. 1 petlju = 106 petlji. Posle 12 cm = 36 r. od početka završiti petlje kao što nailaze.

Izrada: prepeglati pod parom sve delove osim lajsnica i okovratnika. Ušiti šavove. Okovratnik okukičati duž 3 strane (sem ivice početka) 1 redom tamnoplavih "račijih" patljica (= niski stubići sa leva na desno). Umetnuti okovratnik. Prednje ivice okukičati  jednim redom niskih stubića bez navijutaka tamnoplavom vunicom i ušiti patent-zatvarač. Uglaviti rukave.

Pletena zenska jakna kroj

 

Pletena zenska jakna mustra


Najčitanije

Pletenje šalova

Četiri pletena šala

Ovi dugački šalovi nisu samo prijatno meki i topli, već i veoma moderni. Izradiće ih lako i nevešta početnica kao i vešta pletilja, koja će da ih plete i ne gledajući u igle. Samo pravo, uvek svi redovi pravo - i šal je već završen. Uradite odmah i drugi. Hoćete li šal da ispletete u braon, zelenoj ili drugoj boji, ili na pruge, zavisi od vaše garderobe.

Read more ...

Heklana haljina

Heklana bela haljina

 

Predivna heklana haljina sa šemom za heklanje. Heklanje je umetnost i zadovoljstvo :-)

Heklanje - Heklana bela haljina

Read more ...

Heklanje - Heklana bluza

Heklanje - Heklana bluza

Bela heklana bluza. Predivan heklani motiv sa šemom motiva za heklanje. Heklajte letnju garderobu uz naše predloge.

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklana bluza no. 3

Heklana bluza no. 3

Veličina 44-46
Model se izrađuje heklanjem
Potrebno je 300 g konca - viskozna veštačka svila
Heklica №1,5

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklanje - Heklana jesenja suknja

Za heklanje suknje vam je potrebno: 800 g prediva, 2 ili više nijansi žute, braon i cna boja.
Heklanje suknje od motiva  "javorov list" dato je u nastavku kroz šemu za heklanje motiva..
Za listovima različite veličine je neophodno provezivati manje redova .


Heklanje Heklana jesenja suknja

Read more ...

Najnovije

Heklana majica bez rukava

Koji je bolji način da se spremite za leto od heklanja predivnog komada odeće? Budite rashlađeni tokom vrelih dana. Angažujte se nekoliko dana  i izgledajte apsolutno fenomenalno za svaku priliku - bilo da se radi o porodičnom izlasku, danu na plaži ili putovanju. Zašto biste gubili vreme pretražujući prodavnice da biste pronašli savršeni komad odeće kada možete samo heklati svoj? Najbolje od svega je što sami birate boju koju želite! Pripremili smo za vas ovu predivnu besplatnu šemu za heklanje, a na vama je da sve sprovedete u delo.

Heklana majica bez rukava

Read more ...

Heklano Beba pače besplatna šema za heklanje

Jedna od besplatnih šema amigurumi heklanja koje ćemo danas prikazati je amigurumi beba pače. Možete naučiti kako heklati ovu slatku lutkicu pomoću besplatne šema koju je za vas pripremila Hekloteka.

Read more ...

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Read more ...