Pletena jakna sa kapuljačom

veličina 42

Pletena jakna sa kapuljačom za hladne zimske dane. Plete se jednostavno i pletenje ove jakne pričiniće vam užitak. U nastavku je dato kompletno upustvo kako se plate ova jakna sa kapuljačom, kao i spisak potrebnog materijala i pribora za pletenje.

Pletena jakna sa kapuljačom - Pletenje

Materijal: uzeti otprilike 1400 g jače vunice, iglu za pletenje jakne br. 6 i 8 zatvarača.

Ravno i pravo: polazni red prave petlje, povratni red obrnute petlje.

Rebrasti uzorak: polazni i povratni red prave petlje.

Kockasti uzorak: broj petlji je deljiv sa 16 + 2 petlje posebno.

Plesti prema uzorku za brojanje. U širini početi sa petljom ispred 1. strelice. Ponavljati deo uzorka izmedju strelica 8 puta, završiti sa petljom iza druge strelice. U visini ponavljati svih 32 reda. Znakovno objašnjenje: tačka = ravno i pravo, prazna kocka -= rebrasti uzorak.

Proba rada: 14 p. i 28 r. = 10 x 10 cm rebrastog uzorka. — 14 p. i 25 r. = 10 x 10 cm kockastog uzorka. Početi ledjni deo i prednje delove povezano ovako: početak od 154 petlje za pojas plesti 5 cm = 14 r. rebrastog uzorka. Nastaviti iznad 130 srednjih petlji kockasti uzorak, a iznad spoljnih 12 petlji rebrasti. Posle 17 cm (= u 43. redu) od početka završiti za 1. rupicu 11. i 12. petlju. Završne petlje ponovo namaći u sledećem redu: u svakom sledećem 36. redu izvesti još dalje 3 rupice. Već posle 44 cm = 110 r. od pojasa završiti iznad srednjih 70 p. prvo ledjni deo. Za izreze oko ruku završiti sa obe strane 5 p. = 60 petlji. Posle 19 cm = 48 r. visine izreza oko ruku završiti za ramena sa obe strane u svakom 2. r. 3 puta 7 petlji. Preostalih 18 petlji za vratni izrez završiti pravo.

Sada izvesti iznad poslednje 42 petlje levi prednji deo. Na desnoj ivici završiti za izrez oko ruku 5 petlji = 37 petlji. Posle 14 cm = 34 r. u visini izreza oko ruku završiti za vratni izrez na levoj ivici 4 petlje = 33 petlje. Posle 19 cm = 48 r. visine izreza oko ruku iskositi ramena kao na ledjnom delu. Preuzeti preostalih 12 petlji na prvu pomoćnu iglu. Desni prednji deo završiti iznad prve 42 petlje na isti način u suprotnom smeru i pri tome izvesti poslednju rupicu.

Rukav: početi sa 37 petlji i plesti rebrasti uzorak. Za kosinu dodavati sa obe strane 9 puta u svakom 14 r. 1 petlju = 55 petlji. Posle 50 cm = 140 r. od početka završiti petlje. Džep (plesti 2 puta): početi sa 23 petlje i plesti rebrasti uzorak. Posle 15 cm = 42 reda završiti petlje.

Izrada: rastegnuti delove, ovlažiti ih i ostaviti da se suše. Ušiti ramene šavove. Uglaviti rukave. Džepove prišiti prema umanjenom kroju. Za kapuljaču prihvatiti iz vratnog izreza (uključujući petlje sa pomoćne igle) 53 petlje i plesti rebrasti uzorak. Srednju petlju obeležiti, a zatim obeležiti i spoljnih 15 petlji. Za proširenje raditi u 6. r. od početka kapuljače iza pravih obeleženih petlji ispred i iza srednje petlje i ispred poslednje obeležene petlje po 1 petlju ukršteno iz poprečne niti. Spoljna dodavanja ponoviti još 4 puta u svakom 6. redu, a srednja dodavanja još 3 puta u svakom 20. redu = 71 petlja. Posle 30 cm = 86 r. od početka kapuljače završiti petlje. Ušiti šave kapuljače. Za završne gajke izraditi 4 trakice od 24 cm dužine, čvoričati ili kukičati. Trakice završiti u krug i prišiti ih (pogledajte našu sliku) tako da idu oko upletenih rupice i duž prednje ivice stvaraju rupicu za dugme. Prišiti zatvarače na levi prednji deo.

Kroj i mustra za pletenje - Pletena jakna sa kapuljačom


Najčitanije

Pletenje šalova

Četiri pletena šala

Ovi dugački šalovi nisu samo prijatno meki i topli, već i veoma moderni. Izradiće ih lako i nevešta početnica kao i vešta pletilja, koja će da ih plete i ne gledajući u igle. Samo pravo, uvek svi redovi pravo - i šal je već završen. Uradite odmah i drugi. Hoćete li šal da ispletete u braon, zelenoj ili drugoj boji, ili na pruge, zavisi od vaše garderobe.

Read more ...

Heklana haljina

Heklana bela haljina

 

Predivna heklana haljina sa šemom za heklanje. Heklanje je umetnost i zadovoljstvo :-)

Heklanje - Heklana bela haljina

Read more ...

Heklanje - Heklana bluza

Heklanje - Heklana bluza

Bela heklana bluza. Predivan heklani motiv sa šemom motiva za heklanje. Heklajte letnju garderobu uz naše predloge.

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklana bluza no. 3

Heklana bluza no. 3

Veličina 44-46
Model se izrađuje heklanjem
Potrebno je 300 g konca - viskozna veštačka svila
Heklica №1,5

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklanje - Heklana jesenja suknja

Za heklanje suknje vam je potrebno: 800 g prediva, 2 ili više nijansi žute, braon i cna boja.
Heklanje suknje od motiva  "javorov list" dato je u nastavku kroz šemu za heklanje motiva..
Za listovima različite veličine je neophodno provezivati manje redova .


Heklanje Heklana jesenja suknja

Read more ...

Najnovije

Heklana majica bez rukava

Koji je bolji način da se spremite za leto od heklanja predivnog komada odeće? Budite rashlađeni tokom vrelih dana. Angažujte se nekoliko dana  i izgledajte apsolutno fenomenalno za svaku priliku - bilo da se radi o porodičnom izlasku, danu na plaži ili putovanju. Zašto biste gubili vreme pretražujući prodavnice da biste pronašli savršeni komad odeće kada možete samo heklati svoj? Najbolje od svega je što sami birate boju koju želite! Pripremili smo za vas ovu predivnu besplatnu šemu za heklanje, a na vama je da sve sprovedete u delo.

Heklana majica bez rukava

Read more ...

Heklano Beba pače besplatna šema za heklanje

Jedna od besplatnih šema amigurumi heklanja koje ćemo danas prikazati je amigurumi beba pače. Možete naučiti kako heklati ovu slatku lutkicu pomoću besplatne šema koju je za vas pripremila Hekloteka.

Read more ...

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Read more ...