Pleteni pulover sa prugastim delovima

veličina 44 i 48

Pleteni pulover sa prugama i prugastim delovima sigurno će Vam doneti zadovoljstvo kako u platenju tako i u nošenju ovog rada.

Plete se jednostavno i nije potrebno neko posebno umeće. U nastavku je dato kompletno upustvo kako se plate pulover, kao i spisak potrebnog materijala i pribora za pletenje.

Ućivajte u pletenju i pletite sa nama i ove zime!

Pleteni pulover sa prugastim delovima

Materijal: ovaj model je podesan za pletenje na aparatu. Brojevi u zagradama se odnose na veličinu 48. Ukoliko je dat samo jedan broj onda se on odnosi na obe veličine. Materijal: uzeti otprilike 300 (350) g mrke i 150 g bež, 50 g sirovo-bele vunice srednje debljine, igle za pletenje i komplet igala broj 3.

Rebra: 1 petlja pravo, 1 petlio obrnuto, naizmenično. Ravno i obrnuto: polazni red obrnute petlje; povrotni red prave petlje. Redosled pruga: 2 reda bež, 6 redova mrka, 2 reda bež, 4 reda bela, 2 reda bež, 4 reda mrko, 4 reda bež, 2 reda mrka, 4 reda bež, 2 reda mrka, 6 redova bež, po 4 reda mrka i bež, * po 2 reda bela, bež- bela, bež, bela i bež, 4 reda mrka, 2 reda bež, 4 reda bela, 2 reda bež, 4 reda mrka, 4 reda bež, 2 reda mrka, 6 redova bež, 2 reda mrka i 2 reda bež. Od * stalno ponavljati 44 reda. Proba rada: 27 petlji i 40 redova = 10 x 10 cm Primedbe uz kroj: Krojni deo A = srednji ledjni deo, krojni deo B = prednji srednji deo; krojni deo C = levi bočni ledjni deo i polovina rukava; krojni deo D = levi bočni prednji deo i polovina rukava.

Srednji ledjni deo: plesti mrkom vunicom sa 57 (61) petlji ravno i obrnuto. Posle 56 cm = 224 r. (58 cm = 232 r.) od početka završiti za vratni izrez 35 (39) srednjih petlji i obe strane odvojeno. Za okruglinu izreza završiti sa unutrašnje ivice u svakom 2. redu 1 put 3 petlje, 1 put 2 petlje. Kada vratni izrez dostigne visinu od 2 cm = 8 redova završiti 6 preostalih petlji za ramena. Prednji srednji deo plesti na isti način, ali sa dubljim vratnim izrezom. Posle 45 cm = 180 r. (47 cm = 188 r.) od početka završiti 11 (15) srednjih petlji i obe strane odvojeno. Za okruglinu izreza završiti sa unutrašnje ivice u svakom 2. redu 3 puta 2 petlje, 5 puta 1 petlju. U svakom 4. redu završiti 3 puta 1 petlju. U svakom 6. redu završiti 3 puta 1 petlju. Nastaviti iznad toga ravno i pravo i posle 16 cm = 64 r. visine izreza oko ruku završiti šest preostalih petlji za ramena odjednom.

Levi bočni ledjni deo: plesti sa 159 (162j p. početak bež vunicom ravno i obrnuto u poprečnom smeru i redosledom pruga. Strelica odaje pravac pletenja. Za ramenu kosinu oduzimati na desnoj ivici 4 puta u svakom 10. r., 4 puta u svakom 8. r. (8 puia u svakom 10. r.) 1 petlju. Već posle 15 cm = 60 r. (17 cm = 68 r.) od početka završiti na levoj ivici za kasniji bočni šav 1 put 87 petlji. Zatim nastaviti za kimono oblik na istoj ivici i u svakom 2. redu 3 puta 3 petlje, 2 puta 2 petlje. Posle 18 cm = 70 r. (20 cm = 80 r.) od početka uzeti preostalih 51 (54) petlji na pomoćnu iglu.

Levi bočni prednji deo: početi sa 164 (170) petlji bež vunicom ravno i obrnuto redosledom pruga. Oduzimanje za ramenu kosinu izvesti na levoj ivici kao na bočnom ledjnom delu. Posle 15 cm = 60 r. (17 cm = 68 r.), od početka završiti za kasniji bočni šav 1 put 92 (95) petlje i izvesti na istoj ivici oduzimanja za kimono oblik kao na bočnom ledjnom delu = 51 (54) petlja. Sada za levi rukav plesti od sledećeg polaznog reda iznad po 51 (54) petlji sa bočnog prednjeg i ledjnog dela povezano. Ramena kosina, sa oba dela treba da se sastaje u sredini 102 (108) petlje. Za proširenje rukava dodavati sa obe strane 5 puta u svakom 20. r. 1 petlju = 112 (118) petlji. Posle 28 cm = 112 r. od završavanja oba dela plesti mrkom vunicom posle 2 cm = 8 r. rebara i završiti petlje kao što se pojavljuju.

Desni bočni ledjni i prednji deo kao i desni rukav raditi na isti način (u suprotnim smerovima). Izrada: prepeglati izradjene delove pod parnom peglom. Ušiti bočne šavove prema ucrtanim znacima na kroju. Ušiti srednje delove tek kad su ušiveni rameni šavovi. Prihvatiti duž donje ivice ledjnog i prednjeg dela mrkom vunicom 149 (163) petlji. Plesti 4 cm = 16 redova rebara i završiti petlje kao što nailaze. Ušiti šavove rukava sa strane i pri tome zadržati prednji deo koji je duži za 2 (3) cm ispod kimono-oblika. Iz vratnog izreza prihvatiti mrkom vunicom i kompletom igala 160 (168) petlji. Podeliti petlje na 4 igle u krug i plesti rebra. Posle 3 cm = 12 krugova završiti petlje kao što nailaze.

Pleteni pulover sa prugastim delovima - kroj


Najčitanije

Pletenje šalova

Četiri pletena šala

Ovi dugački šalovi nisu samo prijatno meki i topli, već i veoma moderni. Izradiće ih lako i nevešta početnica kao i vešta pletilja, koja će da ih plete i ne gledajući u igle. Samo pravo, uvek svi redovi pravo - i šal je već završen. Uradite odmah i drugi. Hoćete li šal da ispletete u braon, zelenoj ili drugoj boji, ili na pruge, zavisi od vaše garderobe.

Read more ...

Heklana haljina

Heklana bela haljina

 

Predivna heklana haljina sa šemom za heklanje. Heklanje je umetnost i zadovoljstvo :-)

Heklanje - Heklana bela haljina

Read more ...

Heklanje - Heklana bluza

Heklanje - Heklana bluza

Bela heklana bluza. Predivan heklani motiv sa šemom motiva za heklanje. Heklajte letnju garderobu uz naše predloge.

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklana bluza no. 3

Heklana bluza no. 3

Veličina 44-46
Model se izrađuje heklanjem
Potrebno je 300 g konca - viskozna veštačka svila
Heklica №1,5

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklanje - Heklana jesenja suknja

Za heklanje suknje vam je potrebno: 800 g prediva, 2 ili više nijansi žute, braon i cna boja.
Heklanje suknje od motiva  "javorov list" dato je u nastavku kroz šemu za heklanje motiva..
Za listovima različite veličine je neophodno provezivati manje redova .


Heklanje Heklana jesenja suknja

Read more ...

Najnovije

Heklana majica bez rukava

Koji je bolji način da se spremite za leto od heklanja predivnog komada odeće? Budite rashlađeni tokom vrelih dana. Angažujte se nekoliko dana  i izgledajte apsolutno fenomenalno za svaku priliku - bilo da se radi o porodičnom izlasku, danu na plaži ili putovanju. Zašto biste gubili vreme pretražujući prodavnice da biste pronašli savršeni komad odeće kada možete samo heklati svoj? Najbolje od svega je što sami birate boju koju želite! Pripremili smo za vas ovu predivnu besplatnu šemu za heklanje, a na vama je da sve sprovedete u delo.

Heklana majica bez rukava

Read more ...

Heklano Beba pače besplatna šema za heklanje

Jedna od besplatnih šema amigurumi heklanja koje ćemo danas prikazati je amigurumi beba pače. Možete naučiti kako heklati ovu slatku lutkicu pomoću besplatne šema koju je za vas pripremila Hekloteka.

Read more ...

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Read more ...