BODOVI ŠIVENjA

Pre no što se upustimo u razgledanje široke i bogate panorame bodova kojima vezemo, zadržimo se začas kod bodova kojima se služimo prilikom šivenja. Oni predstavljaju temelj ženskog ručnog pada, pa ih ne smemo zapostaviti.

 

Bod provlačenja

Bod provlačenjaOvo je prvi i najosnovniji bod, a služi za privremeno prošivanje iskrojene odeće, ali u prvom redu za nabiranje tkanine. Radi se zdesna nalevo, provlačeći iglu kroz tkaninu, tako da se na njoj naniže red pravilnih bodova. Uvek se iglom zahvata isti broj niti tkanine, s lica kad je bod vidljiv i s naličja kad je bod nevidljiv. Kad steknemo više iskustva, moći ćemo da samo jednim pokretom igle odjednom uradimo grupe od dva, tri boda. Prilikom vezenja, ovaj isti, tako jednostavni bod, dobija izvesnu finoću i njime se ostvaruju ručni radovi koji ne zaostaju za vezovima sa drugim bodovima.

Labavi prošivak

Labvi prošivakOvo je jedna posebna vrsta »fircanja«. Duži bod se ne zateže, ostaje labav i nit stvara »ušicu«. Veoma je cenjen u krojačkom zanatu, jer se njime tačno obeležavaju dve polovine iskrojenog dela odeće. U tom slučaju, radi se na dvostruko postavljenoj tkanini, zatim se dva sloja tkanine odvoje i tako niti zategnu. Zategnute niti se preseku napola oštrim makazama. Tako je ono što je bilo označeno na desnoj polovini odeće, kad smo labave bodove zategli i presekli, preneseno sasvim verno i na levu stranu.

 

Fircanje

FircanjeTo je jedna vrsta boda provlačenja koja se sastoji od jednog dugačkog i od jednog kratkog boda. I u ovom slučaju, posle dužeg iskustva, gotovo nesvesno smenjujemo dugačke i kratke bodove. Ovim bodom se sastavljaju delovi kroja, ranije zakačeni čiodama.

 

Prošivak

prošivakMnogo se koristi kod šivenja »na ruke«, bolje rečeno kad je u pitanju tkanina koja ne podnosi šivenje mašinom (to je slučaj sa žersejom, koso krojenom šifon-svilom, a katkad i sa lamiranim ili veoma debelim tkaninama kao što su imitacija krzna). Često zamenjuje mašinsko prošivanje kod veoma fine odeće. Tada se njime ukrase i istaknu ivice ukrojenih delova ili posuvrataka. U tom slučaju, vezilja mora da bude vešta i da ima sigurnu ruku. Radi se zdesna nalevo, svaki put ubadajući iglu upravo onde gde se prethodni bod završava. Za jedan bod zahvati se šest niti, igla se vraća za tri niti unazad, zatim se ubode u tkaninu i opet se izvuče kad zahvati šest niti. Tri niti sačinjavaju bod koji se preko njih proteže, a druge tri niti su osnovica idućeg boda.

 

Kosi bod

Kosi bodMnogo se koristi u krojačkom zanatu za obrađivanje ivice tkanine na šavovima, da se ne bi resale. Poznat je i po tome što su se njime vežbala u šivenju čitava pokolenja učenica u krojačkim radionicama. Radi se sleva nadesno, ubadajući iglu u naličje rada i nižući kose bodove, nagnute na desnu stranu, kako na licu, tako i na onoj strani koja se ne vidi, to jest na naličju. Međutim, taj bod nije tako lak kako•nam se na prvi pogled može učiniti, jer moramo znati da odredimo dužinu i učestalost bodova, prilagođavajući ih čvrstini tkanine, a osim toga, naravno, nit ne sme da bude ni zategnuta ni labava, tako da ne skuplja tkaninu. U svakodnevnoj praksi postoje pokušaji da se ovaj bod zameni sa cik-cak mašinskim bodom, ali on nema njegovu mekoću, tako da se u radionicama visoke mode, mašinski bod smatra pravim varvarstvom.

 

Šav na ivicama dva dela

Šav na ivicama dva dela - Bod ZašivanjaSluži za grubo, ali elastično sastavljanje dvaju delova tkanine (šatorskih krila, platna za posteljinu). Dve, već podavijene tkanine, postave se jedna na drugu i spoje se, prolazeći iglom ispod njihove prve niti na pregibima. Može se raditi sleva nadesno, ali i obrnuto . Važno je da se konac previše ne zateže, jer delovi platna, kada se rašire i poravnaju, moraju biti približeni, ali ne smeju stajati jedan iznad drugog. da bi rad potpuno uspeo, tkanine treba pre spajanja profircati, ili ih bar prikačiti čiodama, jer se lako može desiti da na kraju šava jedan deo, ni sami ne znamo zašto, bude duži.


Najčitanije

Pletenje šalova

Četiri pletena šala

Ovi dugački šalovi nisu samo prijatno meki i topli, već i veoma moderni. Izradiće ih lako i nevešta početnica kao i vešta pletilja, koja će da ih plete i ne gledajući u igle. Samo pravo, uvek svi redovi pravo - i šal je već završen. Uradite odmah i drugi. Hoćete li šal da ispletete u braon, zelenoj ili drugoj boji, ili na pruge, zavisi od vaše garderobe.

Read more ...

Heklana haljina

Heklana bela haljina

 

Predivna heklana haljina sa šemom za heklanje. Heklanje je umetnost i zadovoljstvo :-)

Heklanje - Heklana bela haljina

Read more ...

Heklana bluza no. 3

Heklana bluza no. 3

Veličina 44-46
Model se izrađuje heklanjem
Potrebno je 300 g konca - viskozna veštačka svila
Heklica №1,5

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklanje - Heklana bluza

Heklanje - Heklana bluza

Bela heklana bluza. Predivan heklani motiv sa šemom motiva za heklanje. Heklajte letnju garderobu uz naše predloge.

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Najbolji kolač sa jagodama

Najbolji kolač sa jagodama

Sastojci:

Kora:

 • 8 belanaca
 • 400 grama šećera
 • 1 kašika sirćeta

 

Fil:

 • 8 žumanaca
 • 200 grama šećera u prahu
 • 300 grama mlevenog petit keksa
 • 1 margarin
 • 100 ml mleka
 • 800-1000 grama svežih jagoda
 • 2-3 kesice šlaga

 

Priprema:

Umutiti  bjelanaca, dodati šećer pa dobro umutiti , na kraju dodati sirće. Peći koru na 150°C

oko 25 minuta u plehu obloženom sa pek papirom. Umutiti  žumanca sa šećerom u prahu i

margarinom. Dodati keks i mleko. Na koru staviti pola fila, zatim isečene se jagode, drugu polovinu fila i gore umućen šlag. Ostaviti kolač u frižider da se ohladi.

Napomena: Na slici je dupla mera, pravljeno kao torta.

Najnovije

Politika privatnosti

 

OBAVEŠTENJE O OBRADI PODATAKA O LIČNOSTI

Katarina Radičević PR Wise Advise sa sedištem na adresi Vojvođanski bulevar 26, Pančevo (u daljem tekstu: Wise Advise) izdaje ovo obaveštenje o obradi podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Obaveštenje) kako biste Vi kao korisnik veb-sajta: www.iglakonac.com (u daljem tekstu: Veb-sajt) bili upoznati sa svim važnim informacijama u vezi sa obradom Vaših ličnih podataka, njihovom zaštitom i pravima koja Vam po tom osnovu pripadaju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Wise Advise pristupa zaštiti podataka o ličnosti veoma ozbiljno i shvata da je zaštita podataka o ličnosti od izuzetnog značaja za Vas.

 

Rukovalac

Vaše lične podatke prikuplja i njihovom obradom upravlja:

Katarina Radičević PR Wise Advise

Vojvođanski bulevar 26

26000 Pančevo

MB: 66164225

PIB: 112527933

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Vrsta podataka i način njihove obrade

Prikupljamo samo one podatke koje nam Vi dobrovoljno date i koji su nužni za ostvarivanje svrhe obrade.

U zavisnosti od svrhe nameravane obrade, vrste podataka o ličnosti koje obrađujemo obuhvataju sledeće: ime, prezime, podatke o Vašim transakcijama (plaćanju, kupovinama, narudžbinama, povraćajima proizvoda itd.) i Vaše kontakt podatke (broj fiksnog ili mobilnog telefona), email adresu, adresu stanovanja odnosno adresu za isporuku proizvoda).

Podatke prikupljamo i obrađujemo putem našeg Veb-sajta, na društvenim mrežama „Facebook“ i „Instagram“ i/ili na druge načine.

 

Svrha obrade Vaših podataka

Wise Advise prikuplja i obrađuje Vaše lične podatke u sledeće svrhe:

upravljanja Vašom registracijom kao korisnika Veb-sajta;

izvršenja kupoprodajnog ugovora za proizvode koje ste kupili ili bilo kojeg drugog ugovora između Vas i Wise Advise-a;
rešavanja Vaših zahteva;
pružanja informacija o proizvodima iz prodajnog asortimana Wise Advise i njihovog reklamiranja putem obaveštenja odnosno newsletter-a (osim ako ne zahtevate da budete uklonjeni sa liste primalaca obaveštenja odnosno newsletter-a) i
unapređenja naših usluga.

 

Pravni osnov obrade Vaših ličnih podataka

U zavisnosti od svrhe prikupljanja i obrade, pravni osnov za obradu Vaših ličnih podataka može da bude Vaš pristanak (saglasnost), izvršenje ugovora odnosno usluge koju ste tražili, poštovanje zakonskih propisa koji nalažu obradu Vaših ličnih podataka ili legitimni (opravdani) interesi Wise Advise-a.

Vaše podatke kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona, email adresa možemo da dobijemo od Vas kada se prijavljujete kao korisnik Veb-sajta ili nas kontaktirate email-om, poštom ili na drugi način i da iste obrađujemo u svrhu registracije, rešavanja reklamacije, kupovine proizvoda i dr. Na primer, ako želite da se registrujete kao korisnik Veb-sajta mi moramo da obradimo Vaše lične podatke, jer u protivnom ne možemo da upravljamo Vašom registracijom ili izvršimo Vašu narudžbinu.

Ukoliko koristite Veb-sajt i registrujete se kao korisnik Veb-sajta povodom čega nam poveravate podatke o Vašoj email adresi ili adresi stanovanja tada, rukovođeni našim legitimnim interesom, smatrajući da ste zainteresovani za naše dalje ponude, možemo da Vam šaljemo podsetnike i obaveštenja. U svakom trenutku slanje obaveštenja i ponuda možete onemogućiti jednostavnim klikom na odjavu, nakon čega Vas više nećemo kontaktirati.

Odjavu sa mail liste ili opoziv pristanka za prikupljanje i obradu Vaših ličnih podataka u svakom trenutku možete da izvršite na jedan od sledećih načina: slanjem email-a na adresu: office@wiseadvise.rs ili slanjem pisma Wise Advise.

 

Deljenje vaših podataka o ličnosti

Wise Advise koristi odgovarajuće administrativne, tehničke i druge mere kako bismo obezbedili odgovarajući stepen zaštite Vaših ličnih podataka koje prikupljamo i obrađujemo. Uzimajući u obzir prirodu podataka o ličnosti koje prikupljamo i obrade koju vršimo, vršimo procenu primenjenih mera i njihove adekvatnosti.

 

Obrađivači sa kojima delimo podatke o Vama:

Google, Inc Analitičke usluge
Sjedinjene Američke Države
Facebook, Inc
Analitičke i marketinške usluge
Sjedinjene Američke Države

 

Rok čuvanja podataka o ličnosti

Wise Advise čuva Vaše podatke samo onoliko dugo koliko je to potrebno radi ostvarivanje svrhe obrade za koju su prikupljeni, i to:

lične podatke koje obrađujemo u svrhu upravljanja Vašom registracijom kao korisnika Veb-sajta čuvamo i obrađujemo za sve vreme koje ste registrovani kao korisnik odnosno do Vaše odjave;
za izvršenje kupoprodajnog ugovora za proizvode koje ste kupili ili bilo kojeg drugog ugovora između Vas i Premaz-a podatke pohranjujemo, čuvamo i obrađujemo onoliko dugo koliko je to potrebno da bi se kupovina proizvoda koje ste kupili sprovela do kraja uključujući i vreme potrebno da se postupi po prigovorima ili zahtevima koji se odnose na kupovinu proizvoda, osim ukoliko ne zahtevate da se Vaši podaci izbrišu pre isteka navedenih rokova (u kom slučaju će oni, ukoliko brisanje zatražite pre isteka ugovornog odnosa, biti pseudonimizirani);
prilikom Vašeg obraćanja i Vaših upita, Vaše lične podatke zadržavamo u roku potrebnom za obradu upita odnosno dok ne zatražite njihovo brisanje;
Vaše lične podatke koje obrađujemo u svrhu dostavljanja podsetnika i obaveštenja ili direktnog oglašavanja zadržavamo sve dok ne izvršite odjavu s naše mail liste odnosno dok ne opozovete prisatnak i
prilikom pohranjivanja cookies-a (kolačića) na Vašem računaru, Vaše lične podatke zadržavamo dok služe svrsi.
Vaše lične podatke možemo da čuvamo i nakon što prestanete da koristite usluge Wise Advise-a ili prestanete da koristite Veb-sajt u svrhu izvršavanja zakonskih obaveza ili zaštite prava Wise Advise-a (pred sudovima ili drugim nadležnim organima), u skladu sa važećim propisima ili prikupljanja statističkih podataka i vođenja evidencija.

Vaša prava u vezi sa obradom podataka o ličnosti su:

pravo da tražite kopiju podataka koji se obrađuju;
pravo pristupa podacima koje smo prikupili o Vama;
pravo na ispravku i/ili dopunu u slučaju da su podaci netačni ili nepotpuni;
pravo na zaborav (brisanje) ;
pravo na prigovor i pritužbu ;
pravo na ograničenje obrade ;
pravo na opoziv pristanka na obradu ličnih podataka koja se zasniva na pristanku u bilo kojem trenutku i
pravo na suprotstavljanja obradi ličnih podataka

Kako biste ostvarili ova prava, molimo Vas da nas kontaktirate na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Kolačići (cookies)


Kolačić (cookie) je informacija sačuvana na Vašem računaru od strane internet stranice koju posetite. Kolačići obično čuvaju Vaša podešavanja, postavke za internet stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu internet stranicu internet pregledač šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da Vas prepozna i prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Ukoliko ne želite da naš Web sajt ima pristup Vašim kolačićima, možete ih blokirati. Većina web browsera Vam omogućava da blokirate kolačiće. To možete uraditi putem Podešavanja Vašeg web browsera.

 

Izmene politike privatnosti

Wise Advise zadržava pravo da ažurira Politiku privatnosti i prilagodi je izmenama u zakonodavstvu i tehničkim inovacijama. Sve izmene stupaju na snagu momentom objavljivanja na Sajtu. Predlažemo Vam da periodično vršite uvid u našu Politiku privatnosti.

Ukoliko niste saglasni sa našom Politikom privatnosti, molimo Vas da odmah prestanete da koristite Sajt.

Heklana majica bez rukava

Koji je bolji način da se spremite za leto od heklanja predivnog komada odeće? Budite rashlađeni tokom vrelih dana. Angažujte se nekoliko dana  i izgledajte apsolutno fenomenalno za svaku priliku - bilo da se radi o porodičnom izlasku, danu na plaži ili putovanju. Zašto biste gubili vreme pretražujući prodavnice da biste pronašli savršeni komad odeće kada možete samo heklati svoj? Najbolje od svega je što sami birate boju koju želite! Pripremili smo za vas ovu predivnu besplatnu šemu za heklanje, a na vama je da sve sprovedete u delo.

Heklana majica bez rukava

Read more ...

Sastojci

Fil

 •     jaja 4 kom
 •     šećer 200 g
 •     margarin 200 g
 •     orasi 200 g
 •     šećer 150 g
 •     čokolada za kuvanje 50 g

Kora

 •     jaja 6 kom
 •     šećer 6 supenih kašika
 •     orasi 125 g
 •     brašno 2 supenih kašika
 •     prašak za pecivo 0.5 kom

Način pripreme

Za pripremu kore za panj tortu belanca odvojiti od žumanaca, belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa 6 kašika šećera, pa pažljivo spojite ove dve smese. U ovu smesu umešajte mlevene orase i 2 kašike brašna sa praškom za pecivo. Naspite smesu u podmazanu tepsiju i pecite koru u rerni zagrejanu na 200 stepeni.Gotovu koru za panj tortu izvadite iz tepsije, stavite koru preko čiste krpe, pa zajedno uvite koru u rolat. Za pripremu fila za panj tortu razdvojite žumanca od belanaca, belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom u lep krem pa spojite ove dve smese. Skuvajte umućeni krem nad parom. Penasto umutite margarin i spojite ga sa prohladjenim kremom. Krem podelite na dva dela (jedan deo sadrži 3/4 fila, a drugi deo 1/4 fila). Veći deo fila je za unutrašnjost. U veći deo fila dodajte mlevene orase i upržen šećer, dobro promešajte. U manji deo fila, koji je za spolja, dodajte istopljenu čokoladu i dobro promešajte da se fil izjednači. Priprema šećera 150g šećera rastopite do zlatno žute boje, razlite karamel preko podmazane alu folije i ostavite da se stvrdne i ohladi. Ohladjeni karamel sameljite na mašinu za mlevenje orasa i koristite. Razvite koru premažite je kremom od orasa, uvite rolat i premažite ga čokoladnim filom. Viljuškom napravite šare kao na kori drveta i pospite panj tortu mlevenim orasima.