PORUBI

To je grupa bodova od presudnog značaja po krojački zanat, iako postoje pokušaji da se potcene tanane razlike između njihovih vrsta, koje su izmišljene u cilju prilagođavanja posebnim osobinama raznih tkanina.

 

Kosi rubni bod

Kosi rubni bodPrimenjuje se kako na lakim tkaninama kod šivenja haljina, tako i kod šivenja rublja i zahteva prethodnu pripremu. Najpre se tkanina, u potrebnoj širini, presavije na naličje, pa iznad tog poruba krenemo još pola santimetra prema unutrašnjoj strani i na tom mestu radimo kosi rubni bod. Počinje se zdesna nalevo, zabadajući iglu koso i zahvatajući zajedno jednu nit osnove i jednu nit posuvraćene tkanine.

Labavi unakrsni bod

Labavi unakrsni bodMnogo se koristi u krojačkom zanatu, naročito za opšivanje delova odeće od debelih vunenih tkanina, koji će posle biti postavljeni. Počinje se sleva i naizmenično se radi jedan bod kojim se zahvata samo tkanina ruba i drugi bod kojim se zahvata samo tkanina na koju će porub biti ušiven. Ako je sve urađeno kako valja, labavi unakrsni bod s lica se uopšte ne primećuje.

 

Skriveni bod

Skriveni bodVeoma je rasprostranjen u krojačkom zanatu i služi za izradu rubova na svim vrstama odeće i tkanina. Može da se radi na ivici tkanine, presavijene u potrebnoj širini, ili na ivici opšivenoj kosim bodom. U oba slučaja, radi se zdesna nalevo, ubadajući iglu koso i zahvatajući zajedno jednu nit osnovne i jednu nit podavijene tkanine. Položaj dvaju delova tkanine koje treba sjediniti, ipak se menja, od kojih se jedan deo savija prema spolja tako da ga igla zahvata posle onog drugog dela.

 

Okrugli rubni bodOkrugli rubni bod

Njime se opšiva rublje (i maramice), a koristi se i u krojačkom zanatu, naročito kad je u pitanju laka tkanina kao svila i šifon. Radi se zdesna nalevo uobičajenim kosim bodovima kojim se zajedno zahvataju osnovna tkanina i tkanina na porubu. da bi se sačuvala lakoća boda i lepa zaokruženost i oblina koje su njegove glavne osobine, nepotrebne su prethodne pripreme, što znači da ne sme biti pre izrade ufircan niti zakačen čiodama. Podvija se iglom tokom rada, pomažući se pri tom levom rukom. Rub ne sme biti širi od 1/2 cm.


Najčitanije

Pletenje šalova

Četiri pletena šala

Ovi dugački šalovi nisu samo prijatno meki i topli, već i veoma moderni. Izradiće ih lako i nevešta početnica kao i vešta pletilja, koja će da ih plete i ne gledajući u igle. Samo pravo, uvek svi redovi pravo - i šal je već završen. Uradite odmah i drugi. Hoćete li šal da ispletete u braon, zelenoj ili drugoj boji, ili na pruge, zavisi od vaše garderobe.

Read more ...

Heklana haljina

Heklana bela haljina

 

Predivna heklana haljina sa šemom za heklanje. Heklanje je umetnost i zadovoljstvo :-)

Heklanje - Heklana bela haljina

Read more ...

Heklanje - Heklana bluza

Heklanje - Heklana bluza

Bela heklana bluza. Predivan heklani motiv sa šemom motiva za heklanje. Heklajte letnju garderobu uz naše predloge.

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklana bluza no. 3

Heklana bluza no. 3

Veličina 44-46
Model se izrađuje heklanjem
Potrebno je 300 g konca - viskozna veštačka svila
Heklica №1,5

Heklanje - Heklana bluza

Read more ...

Heklanje - Heklana jesenja suknja

Za heklanje suknje vam je potrebno: 800 g prediva, 2 ili više nijansi žute, braon i cna boja.
Heklanje suknje od motiva  "javorov list" dato je u nastavku kroz šemu za heklanje motiva..
Za listovima različite veličine je neophodno provezivati manje redova .


Heklanje Heklana jesenja suknja

Read more ...

Najnovije

Heklana majica bez rukava

Koji je bolji način da se spremite za leto od heklanja predivnog komada odeće? Budite rashlađeni tokom vrelih dana. Angažujte se nekoliko dana  i izgledajte apsolutno fenomenalno za svaku priliku - bilo da se radi o porodičnom izlasku, danu na plaži ili putovanju. Zašto biste gubili vreme pretražujući prodavnice da biste pronašli savršeni komad odeće kada možete samo heklati svoj? Najbolje od svega je što sami birate boju koju želite! Pripremili smo za vas ovu predivnu besplatnu šemu za heklanje, a na vama je da sve sprovedete u delo.

Heklana majica bez rukava

Read more ...

Heklano Beba pače besplatna šema za heklanje

Jedna od besplatnih šema amigurumi heklanja koje ćemo danas prikazati je amigurumi beba pače. Možete naučiti kako heklati ovu slatku lutkicu pomoću besplatne šema koju je za vas pripremila Hekloteka.

Read more ...

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Cvetovi Cvet Br1 Sema

Read more ...